Saturday, January 22, 2011

Nasihat elektronik untuk sahabat.

Alkisah, seorang sahabat terasa gundah setelah memilih jalan yang diredhai Allah s.w.t, iaitu dengan memutuskan hubungan yang tidak halal lagi tidak diiktiraf oleh Tuhan yang menciptakan segenap isi alam, para penghuni langit dunia, apatah lagi tidak termaktub di dalam al-Quran. Lalu dia mengutus emel untuk meminta pandangan sahabatnya dan emel itu dibalas kembali, dan dikongsikan seperti di bawah. Secara peribadinya, ia sesuai dijadikan peringatan kepada generasi Islam pada hari ni. Moga bermanfaat.



"Sahabat sejati itu adalah orang yang bila kamu memandangnya, maka dia membuatkan kamu teringat perintah Allah swt. Apabila kamu melakukan kesilapan, maka dia membetulkan dan menyimpan aib mu. Apabila kamu ditimpa ujian, dia menghiburkan lara hatimu dengan janji Allah swt. Apabila kamu melupakannya, dia sentiasa menyebut namamu di hadapan Allah." 
- bukanustazah.

------------------------------------------------------------------------------ 

Alhamdulillah, setinggi- tinggi pujian pada Allah s.w.t, tuhan yg Maha Membolak balikkan hati manusia, yg masih sudi memberikan kita nyawa saat ini untuk memperbaiki diri dan kembali kepada jalanNya yg lurus. tanpa rahmat dan guide dari Nya, nescaya gelap kosonglah kita hidup dalam kehinaan dan kezaliman diri yg berterusan.

Wa3laikummussalam warohmatullahi wabarokatuh.

Kawe baru kelik ni, dalam 10 minit yg lepas. (loni 931pm). Aktiviti kawe 2,3 hari ni padat sikit, melarikan diri dari kesibukan dunia. tu jelah nak oyak, sebab musabab lambat sikit balas emel.

Alhamdulillah, demo doh siap amik keputusan yg sewajarnya siap2. Maksud kawe, kalu demo cerito ko kawe ni setakat nak suh tolong menjustifikasikan nok buat keputusan clash ko dop, ia akan jadik sia2 jah. Sebab nya, ORANG YG BERKUASA ATAS DIRI KITO ADALAH KITO SENDIRI. demo yg bkuaso atas diri demo. gapo hok kawe royak/suruh pun, belum tentu demo nok buat. Ni dari pengalaman la dengan saem2 puan la. Time ado masalah ngan pasangan, padahal tahu doh pasangan curang la, kurang ajarlah etc, maso tu kato nok clash la. Nangis 4,5 baldi. Raso menyesal la. Tapi then, baik smula. Pastu prob pulok. Pastu baik pulok. Gitula 4, 5 kali sampai kawe naik jemu. Cinta yg membutakan hati dan iman.

So cukup2la mukodimah, kes demo ni, takdop masalah. Demo dah siap buat keputusan, maka stick to that and dont ever turn back. Tindakan demo meme hok terbaik lah kawe oyak, sebab hok tu pun yg kawe akan suggest klau demo mitop pandangan kawe. Dan kawe tok sangko meme demo bersungguh- sungguh, ingat ko hok jenis main tarik tali jugop bena. 

Soal hati dan perasaan demo hok resah gelisah tu, tu meme jolo doh. Sebab iman dalam dado tuh duk gelisah, hidup dalam maksiat takkan raso tenang. Kito sedar, tapi kito turut jugop hawo nafsu, mako gitulah jadinya. Bukan maksud kawe memandang demo ni duk buat maksiat gitu gini, tapi pehe2 sendirilah gapo yg nk disampaikan. Sedangkan paro huffaz hok tengok puan pun bulih terlupo al-quran, apo lagi manusia biaso hok simpan ore puan dalam hati dio, dok ucap kasih syg saban malam hok tok halal. Maka setan pun biasa menjadikan wanita tu fitnah pado kamu, menjadikan ia maksiat. And hidup dlm maksiat ni bukan tang berkapel sajo, kawe maksudkn benda2 lain secaro umum pada semuo orang termasuk diri kawe sendiri nih.

dari segi psikologi nyo pulop, meme kawe secari peribadinya sero demo meme berkapel sebab saloh pertimbangan. nak test power bak kato ore, selepas hati terluko. tapi akhirnya sedar2 tindakan kito tu duk menjerut leher sendiri, makin lamo makin ketat. untung2 demo stop doh ikatan tuh, kalu dop silap2 mati terjerut almaklum mati kito bila2 maso sahajo. kalu time kapel ni meme tok napok silap dan celo. duk ucap kasih syg n care via sms n fb. kalu bulih nak oyak ke seluruh dunia yg ado ore sayang ko kito wah2. tapi tula, dalam tok sedar kito makin menamboh saham doso. bukan part lalai tu sajo, tapi jugop part mengiklankan maksiat. kito jadi ikon 'berkapel itu benda biasa bro!', 'keluar dgn makwe tu tak berdosa bro!' 'marilah bercinta bro!' etc etc. Fikir ore hok terikut dgn contoh kito walau kito xsuruh/ xsedar, kito dapat saham doso dio. n ore hok ikut dio. n pengikut2 seterusnyo. sampai kalu mati dlm kubur pun duk keno katok sbb saham ni berjujuk2 masuk. ni dio part bahayo hok kito tok sedar, astaghfirullah. (tok nanti tunggu dgn kapel jah, ni termasuk part pergaulan saem2 laki n puan jugok)

sahabatku, masalah demo alhamdulillah setel. 
----------------------------------------------------------------

1.hok tinggal loni hanyolah perasaan juga hasutan2 setan nak suh kamu menyesal. kadang2 meme kito akan kesal sebab sero best jah, sero sayang jah sesuatu benda tu. tapi ingatlah. kalu mung tinggal sesuatu kerana Allah, inshaallah, Allah ganti kan pado mung bendo yg berjuto kali mashaallah lebih baik, lebih hebatnyo. beruntung demo telah berlepas diri dari jalan yg penuh dugaan. anggap jelah demo tersesat seketiko dengan godaan dunio. doh Allah bg hidayah pado demo, dan kekuatan utkpilih jalan yg terbaik, maka genggam io kuat2. Bukan senang nok dapat, sekali demo lepas, mati hidup balik pun belum tentu bulih tebus peluang membaiki diri yg telah kita sia- siakan tu.

2.part ore nok fikir demo gitu gini tu, biarkan. tolak ketepi. bakulsampahkan. pandangan manusia bukan semuo bulih nak ambik kiro, dan kito takkan dapat penuhkan semuo kemahuan demo tu. yang penting bro, PANDANGAN ALLAH pada kita. Selama ni, gano Allah pandang kito? Atas segalo apo hok kito buat dan kito abai perintoh Dia dalam keadaan sedar melalukan doso. Allah yg maha penyayang ni masih sudi nak terimo dan tarik balik hati kito berpaling menghadapNya, itulah YANG TERBAIK. Maha Suci Allah, dan Dialah yg Maha Mengetahui segala perancangan. jangan terlalu risau dgn pandangan manusio sewaktu kito melakukan perkaro yg betul dan diredhai Allah, tapi risaulah pandangan manusia dan pandangan Allah sewaktu kito membuat onar tuh. Segalanya dalam kekuasaan Allah, Dialah yg berkuaso memuliakan dan menghinakan, merendahkan atau meninggikan martabat manusio.

3.part cinta dan jodoh pulop, jange risa lebih. Yang pertamo demo lelaki, banyok pilihan dan tinggal pilih jah. Hok demo pilih belum tentu akan bawok bahagio bkekalan, maka pilihlah perempuan PILIHAN ALLAH. istikharohla bro, demo jgn duk khuatir sgt. Allah tentukan jodoh kito nih, 500 tahun sebelum Dia ciptakan kito lagi. Banyok ayat dalam al-Quran yg Allah kato Dia ciptakan setiap sesuatu berpasangan. cumo lambat @ cepat jah. as of nok cari cinto lepas kahwin, itu jadikan matlamat tapi bukan syarat. Maksud dio, bagus terbaik tamam tamam (sempurna) doh tu niat utk bcinta lepas kawen. kiro lepas ni, walau siapo pon jodoh demo, demo keno harus blaja cinto dio. Tapi dalam pado itu, jgn duk ketat sangat dalam palo 'oh aku tokleh cari cinto sebelum kawen' demo, takut jadik syarat. sebab demo keno ingat, kene cari ore hok baik agamo dio, baik keturunan dio, utk kebaikan anok2 demo jugok. berlapang dadolah, maksudnya tak kenal mako tak cinta. Allah knows best for us. Apo yg kito benci tu bolehjadi membawa kebaikan kepada kito, dan apo yg kito suko tu bisajadi bulih bawa keburukan pada kito.

mana yg lebih baik, kebaikan di dunia semato tanpa kebaikan di akhirat, atau keburukan di dunia yg dijanjikan kebaikan dan terjamin di akhirat?

pilihlah.

clue: ingatlah dunia hanya sementaro. ingatlah mati tu bilo2 maso. kalu mati esok, kan tadop maknanya benda2 harto dan cinta ni semua? sebab tu dio kato, sesungguhnya kehidupan dunia ni tidaklah melainkan gurauan belako. maka beramallah kito utk bekalan mati kelak saat anggota badan terkunci dalam liang lahad menanti diadili dengan seadil- adilnya di depan Allah kelak. segalo hok kawe oyak dan tegur, tu reflek diri kawe jugok. sebagai peringatan utk kito dlm menghadapi ujian hok samo time2 mudo ginih. insyaallah makin lamo hidup, makin banyok pengalaman ore hok kito dapat kongsi, mudah2an kito akan matang dlm membuat pertimbangan untuk maso2 depan.

jangan sedih dan putus aso hanya kerano kito pernah tergelincir. setiap usaho, titis peluh dan air mato tu Allah kiro. takkan pernah ia jadi sio2. Allah takkan jemu dengan kito, melainkan setelah kito jemu utk berharap padoNyo. Letakkanlah segala pengharapan hanya pada Allah dan bukan makhluknya, dengan itu baru kito raso beban bahu kito ringan, sebab disandarkan pado kuasa Yang Maha hebat melebihi kudrat lemah diri dan jiwo kito.

saat ini kito sedar, betapo diri kito hok mulo tu lebih baik dari loni. takpo, mari kito samo2 kutip dan cantum balik diri kito hok mulo. episod hitam ni kito amik sebagai pengajaran dan ujian mogo lepas ni kito takkan mudoh2 terpedayo doh. Cenderung kepada berlawanan jantina tu biasa bro, tapi sebenarnya lebih kepada kito nok kenal. sifat mnusio ni curious n suko langgar apa yg dilarang. kenal pastu sero macam suko. and then pastu baru nyesal sebab sero puah, sero better jadi saem jah. awal2 jah excited nyo. mudo2 ni gitulah, sebab tu nok pilih saem keno pilih hok molek perangai. kerana keadaan akan mencorak tingkah laku kito, pengaruh kuat tuh. kalu pilih hok serong maka bagaimana mungkin kita bisa berjalan tegak? renung- renungkanlah :)

pergh, mitop maah terpanjang. semoga janji Allah swt yg kawe khabarkan dapat mengubat dan menjadi penawar hati demo. Sabarlah dalam setiap perkaro. Hati kito takkan tenang dgn berjauhan denganNya, mako jagalah hubungan dengan Dia. Jgn lupa tahajud dan puasa deh, itu sumber kekuatan jiwo. Doa senjata mukmin. 

tawakal lah pada Allah. bila saat hati meronta mahu mengikut nafsu, maka katakanlah padanya, 
bismillahi tawakkaltu 'alaLllah, wa la haula wala quwwata illa billah.
<dgn nama Allah aku bertawakal, tiada daya n kekuatan melainkan dengan Allah>

fi amanillah, moga dalam perlindungan dan rahmat Allah swt selalu.
salam dan selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad sollallahu 'alaihi wasallam.

assalamualaikum warohmatullohi wabarokatuh wamaghfirotuhu waridhwanuhu... takbir, Allahuakbar!

wallahualam..

4 comments:

NiaNurani said...

assalamualaikum asrar,

wah full bahase kelate..benar blako gapo hok tertulis dale surat tu..n nia tertarik dengan ayat ni..

"ngatlah dunia hanya sementaro. ingatlah mati tu bilo2 maso. kalu mati esok, kan tadop maknanya benda2 harto dan cinta ni semua? sebab tu dio kato, sesungguhnya kehidupan dunia ni tidaklah melainkan gurauan belako"

klau mati lebih dekat dgn kito, kito xdok mase pun nak mikir benda2 like 'cinta' ni..drpd kite risau memikirkn sape jodoh kite, lbih baik kite risau ape amalan kite yg mahu dipersembahkan pd Tuhan bila maut menjemput kite kelak..

TERBAIKLAH ASRAR!!

PS:-lame dah tak menulis sbb kekangan masa..huhu

Anonymous said...

waalaikummussalam Nia.

syukron 3laiki. kan? hm. even time keluar beli brg2 dapur pun, bila tgh pegang beg2 plastik yg byk tu tiba2 terfikir, kalau mati time ni takkah menyesal? rase nk menangis time2 kat supermarket tu jugaklah. huu

oh patutla, sibuk rupanya. Saya pun sama Nia. Kesibukan menyebabkan manusia hilang punca, cuma jgn kesibukan itu bisa membuatkan kita lupa pada Allah, naudzubillah :)

-bukanustazah

Anonymous said...

kemah la ustazah kito,, gabung dengan ustazah nia jadi satu gelombang tsunami kat kelate, terus istiqomah yoo

~hantu

Anonymous said...

semoga kita semua terus istiqomah di jalanNya!

amin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails