Tuesday, March 1, 2011

Minda kuat, dari jiwa yang kuat.

Bertalu- talu sokongan supaya be strong. Setiap hari, siang dan malam. Berderu- deru mesej sms masuk. Malah menerima 
ucapan mabruk berulangkali. Mabruk yang menuntut dibalas kembali dengan Allah yubarik fik. Mabruk atas kesedihan?

- ‘mabruk ya ummi simply cos u r very awak tabah’ kata si pengirim.

- ‘gundah di dalam hati, still boleh dikira tabah ke?’

- ‘hati y merasa gundah pasti tabah, hati y sentiasa belajar u tabah, hati y ALLAH tabahkn insyaALLAH.’

Saya ada Allah. Saya ada Allah…

***********************************

Eh, ade lecturer lah. Ade lecturer..!

Bunyi soksek pelajar- pelajar junior dari kelas sebelah yg dok mengintai di balik pintu. Saya buat boh layan. Layan blog lagi best. Mereka nak pulangkan kerusi yg dipinjam tapi takut nak masuk. Sebab ada lecturer sedang membuat kerja di depan laptop di meja lecturer. Kononnyalah. Saya je pun. He…

Hai mak, ayah… kira oklah ye walaupun anak- anakmu takde seorang pun yang mewarisi pekerjaan pendidik ni, tapi at least semenjak dari tingkatan dua, sampai di matrikulasi, sampailah sekarang pun saya selalu disalah anggap sebagai guru. Even staf pun boleh silap sangka saya ni ckgu.He, boleh tahanla ;p kang berkat kang jadik cikgu pulak saya. Tak pun tunggulah, nanti menantu- menantu cikgu la sat gi. Sorang dah cikgu. Saya punya eh, belum punya lagi. Tak taulah cikgu ke tak. haha. Sengal je kan. Ni gaya sedih ke gaya apa entah. Terngiang- ngian lagu rasul junjungan di telinga. Bait- bait yang mengungkap betapa tabahnya rasulullah S.A.W dalam membela agama, tidak mengira kecil besar sesuatu perkara. Sebesar- besar dugaan yang dihadapi, besar lagi Allah S.W.T. Maha hebat nya Allah. Maha Agung.

Ya Rasulullah,

Betapa kau tabah, walau dikeji dan dicaci. Walau dikasari dan disakiti. Tetap kau teruskan perjuanganmu, mengangkat perintah Allah s.w.t, sehinggalah sampai sekarang kami ini merasai nikmat berada dalam kebenaran walaupun telah lama kau pergi meninggalkan kami…

Allahumma solli ala sayyidina Muhammad…

Kawan kata, “kadang- kadang perkara kecil jangan kita fikir besar. Perkara besar jangan kita sangka kecil. Bersedih atas perkara yang kecil merupakan suatu kerugian. Maka biarkanlah perkara- perkara kecil ini, berlalu dengan perkara- perkara besar”

Ia tak besar. Dan ia bukan pula kecil. Hebatkan, bilamana yang meninggalkan itu lebih sengsara dari yang ditinggalkan? Seorang penulis yang saya kagumi pernah berpesan, ‘kamu akan dapati ia, bilamana kamu pernah merasakan kehilangan

Kita jangan pernah merasa lemah. Kerana sewaktu kita goyah, sedangkan kita masih berdiri tanpa sesiapa di sisi, ternyatalah kita sebenarnya kuat dan tabah. Hanya kekuatan itu dinafikan oleh fikiran kita sendiri. 

Jadi, usah bersedih, ya?

4 comments:

Cahaya Mata said...

even kdg2 kita xsetabah yg disngkakan, tp dgn meberi smgt kat shbt2 , scara xlngsung kite sndiri mnanamkn ktbahan 2 dlm diri kita..sy sndiri ble rasa sedih atau xkuat, sy akn mnulis utk org lain(yg sbenarnye adlh utk sy sndiri juga)..

~mga allah beri kekuatan langkah pd kita ya ukhti(^;^)

n.i.a

Anonymous said...

betul, nia.
mengingatkan orang lain itu berkesan, kerana ia turut masuk ke lubuk hati kita yang paling dalam.

moga Allah memberikan kita ketabahan (:

-bukanustazah.

Anonymous said...

haaa betul tu ummi nia...\tgk cam ummi nia,, leh jadi tmpt kaunsling,,, practice mke perfect tak gitu nia???

btw,,, rasaa lemah ni ada hikmah,, sbb bila dah lemah,, kita akan rasa brsorang je,, time sape lagi yg kita mgadu kalau bukan tuhann,, subhanalloh,, hebatnya pengturan tuhanku

bukanustazah said...

benar2 sekali (:
hikmah yg tersembunyi tlalu banyak, hanya hati jangan terlalu cepat menghukum... kan bro m? (:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails