Saturday, November 12, 2011

Satukan yang berbeza, jangan beza- bezakan yang satu.

‘So many things are wrong with me.’

 Begitulah fikiran yang sering menepuk-nepuk benak, seakan meminta dikasihani. Yang aneh, pada siapa simpati mahu dipinta bilamana kata- kata sedemikian hanya dibiar berhenti di situ? Mengetuk dan menjerit sekuat hati sebelum berlalu pergi, yang pasti akan datang kembali. Motivasi kurang, dan makin berkurangan. Cita- cita berlari ke sana ke mari, belum dapat- dapat digenggam.

Waktunya otak dikerahkan untuk bekerja, ia seakan lupa tujuan. Namun bila kepala direbahkan, berkoyan- koyan pula isu itu dan ini dicurahkan di atas bantal kekabu usang itu!

Tidak faham?

Hulurkan tanganmu, turun ke duniaku. Andai kamu lepaskan, akan saya tinggalkan. Tiada upaya pada saya membuatkan anda memahami, melainkan dengan izin Allah s.w.t jua. Dan juga dengan daya usahamu sendiri.I’m scared but I can’t show my fears. Banyak yang digusarkan, perkara yang bakal datang dan tidak kurang juga yang telah lepas berlalu pergi. Kesemuanya, setiap pilihan yang dilakukan, akan disoal dan diminta pertanggungjawaban. Pernahkah kamu mendengar kata- kata, ‘hiduplah sebagaimana jua yang kamu mahukan dan lakukanlah apa jua yang kamu ingini, kelak di akhirnya nanti kamu jua yang akan menanggungnya’?

Dosa orang lain tidak akan dipikul oleh orang lain, itu benar sekali. Namun bersyarat. Syaratnya ialah kamu telah MELAKSANAKAN hak kamu ke atas individu tersebut, yakni menegurnya, memberi peringatan kepadanya, menasihatinya, mengajaknya dan menghalangnya. Atau apakah kiramu, kubur masing- masing maka azabnya terasing? Usah terlalu cepat melepaskan nafas lega, bahkan orang tersebut bakal mendakwa kamu kembali di akhirat kerana tidak bersungguh- sungguh menyelamatkannya.

Bukti yang kamu perlukan, selain bukti lisan dari anggota tubuhmu, jua dari catatan amal dua malaikat yang menemanimu semenjak kamu lahir sehingga kau menarik nafas terakhir. Belum jua dikira dari sudut sahihnya amalmu, yang seandainya amalmu dimulakan dengan sebab takut pada Allah maka dengan izin Allah jualah kamu akan selamat pada hari yang tiada satu penolong pun yang dapat menolongmu melainkan Dia yang Maha Kuasa.

Atas banyaknya hak- hak ke atas manusia yang gagal aku tunaikan, tidak kurang kewajipan yang banyak sebagai hamba pada Allah yang tidak mampu aku sempurnakan, hingga malam- malamku sukar terlena! Ya Allah, ampunkanlah dosa- dosaku!

Dan ada yang mengatakan begini, ‘soal memilih kerjaya masa hadapan, tiada kaitan dengan dosa pahala!’
Ini mengganggu fikiran saya berhari- hari.

Yakinkah? Lalu satu demi satu hal dihurai sendiri, seumpama membuka pintalan bebenang dari gulungannya. Setiap saat dalam hidup ini, kita sentiasa perlu membuat pilihan. Mahu buat atau tak mahu buatkah. Mahu teruskan atau tak mahu teruskankah. Mahu yang itu atau yang inikah. Mahu sekarang atau kemudian sahajakah.

Bukankah begitu?

Dan setiap pilihan itu bersama tiap deru hela hembus nafas kita, bersamanya tidak lari tidak dari persoalan dosa dan pahala. Apakah perkara yang kita lakukan itu membawa manfaat atau maksiatkah? Adakah ia memberi untung waktu atau mengsia- siakannyakah? Adakah urusan yang kita lakukan itu, membantu manusiakah atau mungkin mengheret mereka turut terleka?

Saya tidak mengatakan diri dan cara fikir saya betul, manakala orang lain pula salah. Different people came with different perspective of view. Saya mungkin menggunakan pemikiran dari sudut 135 darjah, manakala orang lain pula melihat dari 359 sudut lain pula. Saya menilai dengan pengetahuan yang hanya sesudu, manakala orang lain menilai dengan dengan pengetahuan mereka yang sebesen atau selautan. Orang lain menilai dari tapak jejaknya mereka selaku alim ulama, golongan professional, ustaz ustazah, professor, cendikiawan negara, doktor dan angkasawan, sedang saya? Hanya orang perseorangan, yang dhaif pelbagai segi dengan akal yang masih kurang.

Saya hanya hamba biasa yang sedang dalam langkah- langkah kecil menuju pada-Nya dengan segenggam keyakinan yang ada. Segala yang baik datangnya dari Allah dan yang buruk pula disandar pada kelemahan saya sendiri, mohon maaf andai ada yang terhiris bicara. Moga Allah titipkan kekuatan dalam tiap langkah kaki kita ini, di dunia, juga di atas titian sirat al-mustaqim nanti!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails