Sunday, October 23, 2011

Selitan adab yang makin dilupakan.

Sekarang masih dalam cuti semester namun tanpa ‘mood’ bercuti semestinya. Mood bercuti hilang ditelan sesi praktikal di hospital dan dihakis 5 hari seminggu menjawat tugasan pembantu koperasi di salah sebuah sekolah di pantai timur tanah air. Enaknya apabila masa terasa pantas berlalu, apalagi dengan nikmat cuti hujung minggu pada hari jumaat dan sabtu. Tidak terhingga rasa syukurnya. Pasti dek sudah jemu merantau di negeri orang selama lima tahun.

Ah, baru lima tahun. Belum layak terima jubli perak sekalipun! He.

Abaikan. Itu lawak malam khamis yang suram, memilih untuk berkurung di ruangan kamar tidur sendirian. Memberi ruang selesa pada tamu ayah yang datang berkunjung sehingga lewat jam 11 malam, yang belum menunjukkan tanda mahu pulang. Maaf, bukan niat mahu kurang ajar atau tidak menghormati tamu. Tapi adab bertandang jangan sekali kita abaikan. Di kampung sebegini tiada istilah malam masih muda dan seumpamanya. Bincang urusan mustahak sekalipun perlu kena dengan cara, tempat juga waktunya.

Kepenatan bisa membakar menghakis kesabaran hati. Apalagi bilamana yang penat itu adalah minda. Sedikit memanglah sedikit, namun lama- lama akan jadi makin sakit.

Mata mengantuk minda tertutup.

Selamat malam, kawan. Rehatlah sesedap rasa anda.
Toobat lailatuka. Toobat lailatuki. Toobat lailatukum.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails